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Letter to a Law Firm 
dated June 8, 2005 

 
 
 This is in response to your May 31, 2005, letter requesting 
a formal advisory opinion concerning the post-employment 
activities of a former senior employee of [Component A of a 
Department] who is subject to the one-year cooling-off 
restriction of 18 U.S.C. § 207(c). [The former employee] is 
currently employed by [a] Corporation, which provides [certain] 
services in [a country] under a contract with [components B and 
C of the Department].  On behalf of [the former employee] and 
[the Corporation], you seek to determine whether section 207(c) 
permits [the former employee] to make certain communications 
with officers or employees of [Component A], in order to 
coordinate [certain services] for [the Corporation’s] operations 
and personnel in [the country]. 
 
 At the outset, we note that we have considered the criteria 
set forth in subpart C of 5 C.F.R. part 2638 and have determined 
that a formal opinion is not appropriate in this case.1  
Moreover, inasmuch as your letter requests post-employment 
advice that depends upon an understanding of the facts 
surrounding [the former employee’s] former employment, the 
organizational structure and operations of [headquarters] in 
[the country], and the terms and operation of the 
[Corporation’s] contract, we believe that the Designated Agency 
Ethics Official (DAEO) for [Component A] is in the best position 
to address the specifics of [the former employee’s] situation.  
See, e.g., OGE Informal Advisory Letter 99 x 11 (in most cases, 
agency in best position to make determination as to certain 
post-employment issues).  Accordingly, we have spoken with 

                                                 
1 We note also that the time necessary to follow the process for 
issuing a formal opinion, under subpart C of 5 C.F.R. part 2638, 
would not be consistent with your request that OGE provide your 
clients with expeditious assistance.  In this connection, your 
suggestion on page 5 that the aforementioned regulations 
contemplate a 30-day period for issuing a formal opinion is not 
correct. 
 



 
 

[Component A’s] DAEO's office about your request and are 
providing that office with a copy of your submission and our 
response.  We recommend that you pursue your specific questions 
directly with that office.2

 
 Nevertheless, we address below certain legal issues of a 
more general nature that are raised in your submission.  In view 
of the urgency of your request, this discussion will be 
relatively brief and will assume familiarity with the 
circumstances you have described. 
 
The Scope of 18 U.S.C. § 207(c) 
 
 Your letter, at page 4, quotes a version of 18 U.S.C. 
§ 207(c) that is not current.  Section 207(c) no longer contains 
the language limiting the one-year cooling-off period to 
contacts concerning matters "pending before" the agency or 
department in which the former senior employee served.  Largely 
in response to the decision in United States v. Nofziger, 
878 F.2d 442 (D.C. Cir. 1989), Congress in 1989 deleted the 
language quoted in your letter and replaced it with language 
requiring only that the contact be made with "any officer or 
employee of the department or agency in which such person 
served . . . in connection with any matter on which such person 
seeks official action by any officer or employee of such 
department or agency."  18 U.S.C. § 207(c); see 
135 Congressional Record S15954 (November 17, 1989)(explaining 
change).  Consequently, we cannot agree with your argument that, 
because the [Corporation] contract is with separately designated 
components of the Department other than [Component A], [the 
former employee] would be permitted to make representational 
contacts with employees [of Division One of Component A] 
involved in [certain services] for [Corporation] operations.  In 
any event, the provision of [certain services] for [Corporation]   
operations by [Component A] personnel clearly is a "matter," 
within the meaning of section 207(c), regardless of which 
[Department] components entered into the contract with [the 
Corporation].  See 17 Op. O.L.C. 37, 41-42 (1993)(broad 
construction of "matter"). 
 

                                                 
2 We appreciate that you did seek guidance from an ethics 
counselor with [a subordinate legal office].  However, in these 
circumstances, we believe it is most appropriate to permit the 
DAEO's office to review your situation, since the DAEO has 
overall responsibility for the ethics program within 
[Component A]. 
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 Additionally, depending on the circumstances of [the former 
employee’s] former employment with [Component A], his cooling-
off restriction may apply to employees of other parts of [the 
Department] besides [Component A].  It was not apparent from 
your letter whether [the former employee] had been detailed, or 
otherwise assigned, to [headquarters] within his last year of 
service.  However, we understand from discussions with the 
[Department’s ethics] Office that [headquarters] is viewed as a 
part of the undesignated [Department] "parent,” for purposes of 
the [Department] component designations under [citations 
deleted].  [The ethics office], therefore, advises current and 
former employees who were detailed to [headquarters] from 
[Component A] or other separately designated components that 
their former agency, for purposes of the cooling-off period, is 
both their originating component (e.g., [Component A]) and any 
other undesignated parts of [the Department] (including not only 
[headquarters] but also any part of the Office of the Secretary 
of [the Department] and other offices not specifically 
designated in Appendix B of 5 C.F.R. part 2641).  See 18 U.S.C. 
§ 207(g)(treatment of detailees).  We recommend that you discuss 
[the former employee’s] specific situation with [Component A’s] 
DAEO's office to determine whether he has any restrictions 
regarding contacts with employees of components other than 
[Component A]. 
 
Intent to Influence 
 
 We cannot determine whether any of [the former employee’s] 
proposed communications with employees of his former agency 
would be made with the intent to influence, based on the 
information provided in your submission.  Such determinations 
typically are quite fact-sensitive, and we believe [Component 
A’s] DAEO's office would be in a better position than OGE to 
develop and evaluate the relevant facts in the first instance.  
Nevertheless, we do want to point out some general legal 
principles that will be involved in any such evaluation. 
 
 First, the element of intent to influence is not lacking 
simply because a particular communication is made by an employee 
of a Government contractor in the course of performing a 
contract.  Although certain routine or ministerial 
communications made during contract performance may lack the 
requisite intent to influence, many contract performance 
communications may involve the potential for improper influence 
because the contractor and the Government have potentially 
differing views or interests with respect to the matter being 
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discussed.  See OGE Informal Advisory Letters 03 x 6; 99 x 19; 
95 x 10; and 81 x 35. 
 
 Second, in view of the general description you provided 
concerning the types of communications in which [the former 
employee] seeks to engage, we believe that it probably would not 
be possible to give any blanket assurances in the abstract that 
he would be in compliance with section 207.  It would be very 
difficult to say that he could have complete freedom to engage 
in questions and other communications about such issues as [the 
Corporation’s] scope of work and its coordination of on-site 
activity" (p. 3 of your letter) with [Division One] personnel 
[performing certain services].  While it may be true that the 
[Corporation] contract is not directly with [Division One], we 
assume that the decisions of [Division One] personnel 
[performing certain services] can have an impact on the cost and 
feasibility of [the Corporation’s] contract performance in some 
circumstances.  We also note that the [Department] acquisition 
regulations that you attach to your letter appear to make [a 
certain service for] contractor personnel a responsibility that 
is to be delineated in the actual contract.  [Citation deleted].  
At least in some circumstances, one might anticipate the 
potential for differing interests and views on the part of [the 
Corporation] and the Government with respect to [certain 
services] for [Corporation] operations. 
 
 In evaluating any of [the former employee’s] proposed 
communications, it is useful to keep in mind the following 
excerpt from a seminal opinion of the Office of Legal Counsel, 
Department of Justice, concerning the application of section 207 
to communications on behalf of Government contractors: 
"Moreover, the prohibition . . . should not be confined to major 
disputes, renegotiation, or the like. Requests for extensions of 
interim deadlines or work orders, nonroutine requests for 
instructions or information from the agency, suggestions about 
new directions on even relatively minor portions of the 
contract, and explanation or justification of the manner in 
which the contractor has proceeded or intends to proceed would 
all be barred; they involve at least potentially divergent views 
of the Government and the contractor on subsidiary issues or an 
implicit representation by the agent that the contractor is in 
compliance with contract requirements."  2 Op. O.L.C. 313, 317 
(1978). 
 
 Finally, we cannot accept your argument that [Department] 
acquisition regulations "require" [the former employee] to make 
the communications he proposes, within the meaning of 5 C.F.R. 
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§ 2637.204(e).3  While the [Department] regulations no doubt 
contemplate interaction between contractors and [certain] 
Government [personnel], they do not appear to prescribe any 
particular communications from any particular contractor 
employee with regard to the matters described in your letter; 
what section 2637.204(e) addresses are filings and other 
communications that are specifically described in a law or 
regulation and which are conveyed under circumstances that do 
not involve “an appreciable element of actual or potential 
dispute or an application or submission to obtain Government 
rulings, benefits or approvals." 
 
Special Knowledge Exception 
 
 We likewise do not agree that [the former employee] can 
rely on the "special knowledge" exception in 18 U.S.C. 
§ 207(j)(4).  We believe that [the former employee’s] proposed 
statements would be made for "compensation," which would be 
inconsistent with the terms of the limitation in the exception.  
In this connection, we would have to reject any suggestion that 
a statement is not made for compensation unless the former 
employee is paid specifically for the particular statement.  
Consistent with our longstanding interpretation-—and, we 
believe, common sense-—the receipt of a salary, or other 
compensation for doing one's job generally, is sufficient, if 
the statement at issue is made as part of the individual's 
duties for his non-Federal employer.  We assume that [the former 
employee] is compensated by [the Corporation] for his duties, 
and any statements that he would make to coordinate [the 
Corporation’s] operations with [certain Division One] personnel 
would be part of those compensated duties. 
 

                                                 
3 You should be aware that the regulations in 5 C.F.R. part 2637 
interpret and implement the version of 18 U.S.C. § 207 that was 
in effect until January 1, 1991, as explained more fully in the 
Note at the beginning of the rule.  OGE has proposed new 
comprehensive regulations interpreting the current version of 
section 207, see 68 Fed. Reg. 7844 (February 18, 2003), but no 
final rule has been promulgated.  The most comprehensive source 
of guidance with respect to the current version of 18 U.S.C. 
§ 207 is found in the summary of post-employment restrictions 
issued by this Office on July 29, 2004, available on the OGE web 
site at http://www.usoge.gov/pages/daeograms/dgr_files/2004/do04023a.txt. 
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Miscellaneous 
 
 We want briefly to address two remaining issues.  First, it 
is not apparent from the materials that you submitted whether 
[the former employee] had any involvement with the [Corporation]  
contract while he was a Federal employee.  We leave that factual 
issue for you to resolve with the DAEO, but, if [the former 
employee] were involved, he may have additional restrictions 
under section 207(a)(1)(permanent representational bar if 
personal and substantial participation) or 207(a)(2)(two-year 
bar if matter pending under official responsibility during last 
year of service).  Second, some of your attached materials 
suggest that [the former employee] may already have had certain 
communications with Government officials regarding [certain] 
issues in [the country].  OGE is not sufficiently familiar with 
the context in which these communications were made to make any 
determination as to whether such communications were in 
compliance with section 207, and, in any event, OGE does not 
make findings with respect to violations of the criminal 
conflict of interest laws. 
 
 We trust that this guidance will be of assistance to you. 
As we indicated above, we recommend that you contact [Component 
A’s] DAEO's office for more specific guidance concerning [the 
former employee’s] situation.   
 
       Sincerely, 
 
 
 
       Marilyn L. Glynn 
       Acting Director 
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